1. Hjem
  2. Innfallsporter

Innfallsporter

Det er to innfallsporter inn til Femundsmarka nasjonalpark, Elgå i sør og Synnervika i nord. Ved disseinnfallsportene til nasjonalparken skal du få en god start med nyttig informasjon om nasjonalparkene. Det finnes også mange andre gode startpunkt for å komme inn i Femundsmarka.
a

Meny

Logo for Femundsmarka nasjonalpark

Kontakt oss

Lurer du på noe om Femundsmarka, eller planlegger du en tur dit? Besøkssenteret svarer deg gjerne på dine spørsmål. Ta kontakt på besokssenter@femundsmarka.no

Nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia
Statsforvalteren i Trøndelag
Postboks 4710, Sluppen
7468 Trondheim
E: sftlpost@statsforvalteren.no

M

Meny

Title Address Description
Synnervika
Synnervika, Røros, Norge
Elgå
Elgå, Norge
Ljøsnavollen
Ljøsnåvollveien 1249, 7375 Røros, Norge
Feragsdammen
FRMX+32 Sorvika, Norge
Langen
CVM3+X5 Sorvika, Norge
Jonasvollen
Jonasvollvegen, 2555 Tufsingdalen, Norge
Femundshytta
9FJH8W69+VJ
Sylen
9FJJ569R+36
Käringsjön
9F3C+MG Käringsjön, Sverige
Buvika
4PH6+3Q Buvika, Norge
Valdalsfjellet
34JV+9F Rostvollen, Norge
Besøkssenter nasjonalpark
5W8V+5H Elgå, Norge
Tynset togstasjon
7QFG+VH Tynset, Norge
Røros skysstasjon
H9FJ+R2 Røros, Norge
Personer ved innsjø.

Synnervika ved Røros

Synnervika er innfallsporten som gir et godt utgangspunkt for å reise inn i nasjonalparken fra nord. Herifra kan du ta den tradisjonsrike båten Fæmund II som har flere stopp underveis der du enkelt kommer inn i ulike deler av nasjonalparken, eller du kan ta kanoen fatt og padle innover i marka. Ved innfallsporten er det tilrettelagt med gapahuk, rasteplass, utedo, teltplasser og nyttig informasjon om nasjonalparken.

Elgå i Engerdal

Når du skal inn i parken fra sør, er innfallsporten ved Elgå en naturlig start for å oppleve Femundsmarka. Du kan starte turen med å ta den tradisjonsrike båten Fæmund II som har flere stopp underveis der passasjerer enkelt kommer inn i ulike deler av nasjonalparken. Du kan sykle langs veien til Svukuriset eller gå stien som starter ved innfallsporten. I Elgå finner du Besøkssenter nasjonalpark, Femundsmarka og Gutulia. I Elgå finnes det også butikk, hotell og camping. Ved innfallsporten som ligger mellom besøkssenteret og brygga er det tilrettelagt med benker og nyttig informasjon om nasjonalparken.

Båten Fæmund II.
Personer og en hund ser på informasjonstavle.

Fra nord

I tillegg til Synnervika i nord, kan du starte turen ved Langen, Feragsdammen eller Ljøsnåvollen. Ved alle disse stedene kan du koble deg på DNT-stier, som fører deg inn i Langtjønna landskapsvernområde og Femundsmarka. Ved disse startpunktene finner du nyttig informasjon om området.

Les mer

Langen

På Langen gjestegård har du muligheter for overnatting, servering og leie av kanoer. Stedet er et populært utgangspunkt for turer inn i nasjonalparken, på lett sti over Femundsåsen.

Feragsdammen

Ved Feragsdammen er det flere tilrettelagte bålplasser og en gapahuk. Området egner seg godt for grupper eller familier som ønsker å ta med barna på telttur og kanskje prøve fiskelykken i elva. Her er det også et fint utgangpunkt for å sette ut kano. Det er bilvei helt inn til parkeringen ved Feragsdammen.

Ljøsnåvollen

Det er stengt vei inn til Ljøsnåvollen, her kan du parkere bilen like før bommen og sykle eller gå inn til setra. Stiene som starter ved setra, er gode utgangspunkt for en tur inn i områdene. Her kan du gå stien opp til Viglfjella eller gå DNT-stien inn mot Muggsjølia eller Langtjønna.

Fra sør

I tillegg til Elgå, kan du starte turen ved Sylen og Valdalsfjellet. Ved disse stedene starter DNT-stiene, som fører deg inn i Femundsmarka.

Les mer

Sylen

Det er mulighet for å være med båttaxi over Grøvelsjøen til Sylen. Grøvelsjøen ligger i Sverige, så her vil du krysse landegrensene. Det er en liten grend med tre veiløse gårdsbruk i Sylen. Dette startpunktet er et fint sted for turer inn i fjellene over mot Svukuriset eller Valdalsfjellet.

Valdalsfjellet

Fra Valdalsfjellet er det flere populære ruter nordover. Her er det muligheter for en rundtur i området eller følge DNT-stier til Svukuriset og Sylen. Dette området er svært viktig for reindrift, og du vil delvis gå gjennom reinens beitehager og skilletrøer, her må du vise hensyn i møte med rein.

 

Person på tur.
Båten Fæmund ved kai.

Veier inn med Fæmund II

Rutebåten Fæmund II knytter sammen anløp langs Femunden. Fra Femundshytten, Jonasvollen og Buvika på vestsiden av sjøen, kan du ta båten over til flere anløp som er gode startpunkt for turer i Femundsmarka. Båten går i sommermånedene. På vinteren er det mulig å krysse Femunden på ski.

Rutetider og billetter til Fæmund II 

Fra Sverige

Store deler av Femundsmarka grenser til Sverige. Flere steder kan du krysse grensen på etablerte stier eller følge vassdragene. Et naturlig utgangspunkt er, Käringsjön. Hit går det bilvei helt fram og derifra kan du starte turen til fots eller med kano.

Person padler kano.